Chiropractie en chiropractische zorg in Nederland

Chiropractors diagnosticeren, behandelen en helpen bij het voorkomen van aandoeningen en stoornissen aan de rug, de nek, het bekken, extremiteitsgewrichten en het effect dat ze hebben op het zenuwstelsel.

De belangrijkste vorm van behandeling, die chiropractors geven, wordt een aanpassing genoemd, wat een niet-invasieve procedure is die bestaat uit een nauwkeurig gerichte beweging om pijn en ongemak te helpen verlichten en het bewegingsbereik te herstellen. Soms zullen chiropractors ook andere therapieën, zoals massage, warmte, laser en echografie gebruiken.

Een chiropractor schrijft geen medicijnen voor en voert geen operatie uit, maar kan indien dat nodig is wel doorverwijzen naar een medisch specialist voor een dergelijke behandeling.

Naast aanpassingen, geven chiropractors patiënten ook begeleiding bij voeding, levensstijl en lichaamsbeweging.

 

Waarom zou je een chiropractor willen bezoeken?

Mensen bezoeken een chiropractor voor:

  • Rug- en nekpijn
  • Hoofdpijn, inclusief migraine
  • Whiplash en letsel na auto-ongelukken
  • Verrekkingen en verstuikingen door alledaagse taken of sportblessures
  • Letsel ontstaan op de werkplek (zie onze WCB-informatie)
  • Algemene gezondheid en welzijn

rug wervels

Mensen die ook lijden aan blessures die ze hebben opgelopen hebben op het werk, door een auto-ongeval of tijdens het sporten, bezoeken vaak een chiropractor voor pijnverlichting en genezing.

 

Wat kun je verwachten?

Alle patiënten die chiropractische zorg ontvangen, zullen vóór de behandeling eerst uitgebreid worden onderzocht. Je wordt gevraagd om informatie over jouw gezondheid te delen, zoals eventuele eerdere verwondingen of operaties, medicijnen die je gebruikt en de medische geschiedenis binnen de familie.

Het eerste bezoek duurt langer dan de vervolgafspraken omdat jouw chiropractor op basis van de reden voor jouw bezoek een fysieke onderzoek zal moeten uitvoeren. Dit onderzoek kan bestaan uit het beoordelen van je houding, het bewegingsbereik, de reflexen en andere orthopedische en neurologische testen. Jouw chiropractor kan ook röntgenfoto’s laten maken.

Jouw chiropractor zal voordat je een behandeling/aanpassing krijgt met je over jouw diagnose en behandelplan praten. Dit kan gebeuren bij het eerste bezoek, maar hoogstwaarschijnlijk zal je worden gevraagd om een tweede afspraak te maken zodat jouw chiropractor jouw behoeften volledig kan overwegen en jouw behandelplan kan samenstellen.

Als je tijdens jouw behandeling vragen over iets hebt, vraag het dan altijd. Niet alle chiropractors gebruiken dezelfde methoden. Als je denkt dat een bepaalde chiropractor niet bij je past, moet je mogelijk een chiropractor raadplegen die een ander soort behandeling biedt. Veel patiënten zien dan ook meer dan één chiropractor voor verschillende dingen.

 

Veiligheid en onderzoek

Omdat chiropractie niet-invasief is, is het risico op een ernstige bijwerking extreem laag. Hoewel de meeste mensen een gevoel van opluchting ervaren, is het mogelijk dat je na een chiropractische behandeling een milde pijn ervaart, die weer snel zal verdwijnen. Voordat je een chiropractische behandeling krijgt, kun je zorgen hierover met jouw chiropractor bespreken. Als je ernstige of langdurige gevolgen of zorgen hebt, praat dan hierover met jouw chiropractor.

Chiropractie is een gezondheidsdiscipline, die wetenschappelijk is onderbouwd en wordt ondersteund door onderzoek. Nationale en internationale onderzoekers, zowel van binnen als buiten de chiropractie, zijn actief betrokken bij het onderzoeken van de veiligheid en de effectiviteit van chiropractie voor de patiënten.

Dit groeiende aantal bewijzen blijft de waarde van chiropractische zorg aantonen met consequent hoge cijfers voor klinische effectiviteit, kostenefficiëntie en patiënttevredenheid.

Chiropractor

Chiropractie in Nederland

In Nederland is chiropractie een relatief nieuw beroep. De eerste chiropractor vestigde zich in 1968. Momenteel werken er meer dan 240 erkende chiropractors in Nederland (d.w.z. 1,5 per 100.000 inwoners). Chiropractie is nog steeds sterk ondervertegenwoordigd en de Netherlands Chiropractors Association (NCA) zou graag zien dat het aantal chiropractors groeit. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten zijn er ongeveer 70.000 chiropractoren (23 per 100.000 inwoners).

 

Chiropractor Den Haag

In Den Haag treft u de beste chiropractors aan bij de American Chiropractic. Voor meer informatie over een chiropractor in Den Haag kunt u terecht op: Americanchiro.nl.

 

Erkenning

De Nederlandse overheid heeft chiropractie nog niet volledig erkend, waardoor het beroep geen bescherming geniet en wordt geclassificeerd als alternatieve geneeskunde. Omdat veel Europese landen het vak wel volledig erkennen, is het de verwachting dat dit ook in de nabije toekomst in Nederland zal gebeuren. De Stichting Chiropractie Nederland (SCN) is opgericht om een hoge kwaliteit van chiropractische zorg van geregistreerde chiropractors te garanderen. Bovendien heeft de NCA al 40 jaar ervaring in het toepassen van strikte richtlijnen voor chiropractors om hun lidmaatschap te behouden.

 

Reputatie

Omdat huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten niet goed bekend zijn met het beroep van chiropractor, kunnen ze aarzelen om patiënten door te verwijzen naar een chiropractor. Als gevolg hiervan komen veel patiënten helaas pas in de late fase van de ontwikkeling van het probleem bij een chiropractische kliniek. Hoewel het beter is om zo snel mogelijk een chiropractische behandeling te starten, kan het echter ook in latere fasen nog steeds opmerkelijke resultaten opleveren.

 

Vergoeding

Vrijwel alle zorgverzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van of de chiropractor is aangesloten bij een erkende professionele organisatie zoals de NCA de chiropractische behandeling. Ga voor informatie over erkende chiropractors naar de website van de NCA. Meer informatie

 

Heb je een doorverwijzing nodig?

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heb je meestal geen doorverwijzing van een arts nodig. Jouw chiropractor heeft ook geen doorverwijzing nodig, maar indien nodig en met jouw toestemming kan hij wel jouw behandelend arts raadplegen.

 

SCN en NCA

De chiropractors van de American Chiropractic zijn bij zowel de SCN als de NCA officieel geregistreerd. Het secretariaat van de SCN en de NCA wordt gedeeld en beheerd door het Facilitair Bedrijf Chiropractie, wat ook gevestigd is in het kantoor van de NCA.