Gezonder leven met orthomoleculaire geneeskunde

Naast de reguliere geneeskunde bestaat een breed scala aan alternatieve geneeswijzen. Dit zijn geneeswijzen waarvan de werking niet wetenschappelijk is aangetoond. In vogelvlucht zijn er twee groepen van alternatieve of aanvullende geneeswijzen: behandelingen die met natuurlijke stoffen de lichamelijke gezondheid willen bevorderen, en vormen van geneeskunde die ervan uitgaan dat lichaam en geest een eenheid zijn. Orthomoleculaire geneeskunde valt grotendeels in de eerste groep. Hieronder kun je lezen wat het wel en niet is, wat de werking ervan is en waar je terecht kunt als je deze behandeling wilt ondergaan.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Het uitgangspunt voor de orthomoleculaire geneeskunde is dat je voeding van grote invloed kan zijn op je gezondheid. ‘Ortho’ betekent goed, recht of gezond, moleculair heeft betrekking op de moleculen. Het gaat er bij deze geneeswijze dus om dat je de juiste moleculen, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Veelal wordt in de orthomoleculaire geneeskunde daarom de nadruk gelegd op het slikken van vitamines en andere natuurlijke stoffen. Die worden vaak voorgeschreven in de vorm van voedingssupplementen.

Er staan drie uitgangspunten centraal in de orthomoleculaire geneeskunde:
  • Het binnenkrijgen van goede voedingsstoffen. In de reguliere geneeskunde worden vitamines vooral gezien als stofjes die ziektes verhinderen. De orthomoleculaire geneeskunde redeneert echter andersom: het binnenkrijgen van de juiste dosis vitamines zorgt op zichzelf al voor een gezonder leven.
  • De geneeskundige kracht van vitamines. In de reguliere geneeskunde geldt dat vitamines vooral moeten worden geslikt bij een tekort aan een bepaalde vitamine. Orthomoleculaire geneeskundigen stellen echter dat het slikken vitamines ook genezend kan werken voor andere ziektes.
  • Het tegengaan van schadelijke voedingsstoffen. Het gaat er niet alleen om wat je wel eet, ook wat je niet eet is van belang. Bij een orthomoleculaire behandeling zal je behandelaar dan ook goed kijken naar je voedingspatronen, en zo nodig een gezond alternatief voorschrijven. Een voorbeeld van een goede behandelaar is Coen Kuiper (filosovoeding.nl).  Hij zal bij het eerste consult veel vragen stellen over voeding en lifestyle om er op deze manier achter te komen wat de oorsprong is van jouw klachten.

 

Wat is het niet?

Orthomoleculaire geneeskunde is geen behandeling die claimt de reguliere gezondheidszorg te kunnen vervangen. Wel gaat ze ervan uit dat er in de reguliere geneeskunde te weinig aandacht is voor de invloed van wat je eet op je gezondheid.

Orthomoleculaire geneeskunde is ook geen behandeling die erop uit is zoveel mogelijk voedingssupplementen te verkopen. De behandelaars zijn zich erg bewust van het gevaar van overdoses aan bepaalde voedingsstoffen. Het behandelen van tekorten wil echter niet zeggen dat ze doorslaan naar de andere kant en een gevaarlijke cocktail voorschrijven aan overschietende vitamines.

Werkt orthomoleculaire geneeskunde nou echt?

Niet voor niets hoort orthomoleculaire geneeskunde bij de alternatieve geneeswijzen. De wetenschappelijke werking van voedingssupplementen is dan ook niet vastgesteld. De belangrijkste studie, van Linus Pauling (1968), is bij een herhaald onderzoek niet bevestigd. Andersom geldt echter ook dat de schadelijke effecten van orthomoleculair behandelen niet kunnen worden vastgesteld. Bovendien is er een aantal voorbeelden dat pleit in het voordeel van een orthomoleculaire behandeling. Deze voorbeelden zijn geen genezingen, maar ze zijn wel erg effectief in het tegengaan van symptomen van ziektes. Het aminozuur S-Adenosylmethionine kan gunstige effecten hebben om een depressie te bestrijden. Glucosaminesulfaat is zelfs een geregistreerd geneesmiddel geworden om de gevolgen van artrose van de knie tegen te gaan. De Nederlandse beroepsvereniging noemt zelf foliumzuur als haar grootste overwinning. Het innemen van foliumzuur tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om de kans kleiner te maken dat de vrouw een kind baart met een open ruggetje. Deze drie voorbeelden pleiten daarom sterk in het voordeel van de orthomoleculaire geneeskunde. Als ze dan niet helpt om ziektes te genezen, is het in ieder geval een krachtige bestrijder van symptomen.

 

Waar kun je in Nederland terecht?

Als je gebruik wilt maken van de orthomoleculaire geneeskunde doe je er goed aan om op te letten of de behandelaar is aangesloten bij de MBOG, de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. Deze maatschappij stelt eisen aan het lidmaatschap en eist van haar leden dat ze regelmatig hun kennis bijspijkeren. Kijk ook altijd even of je verzekeraar een behandeling vergoedt. Orthomoleculaire geneeskunde zit niet binnen de basisverzekering, maar binnen bepaalde grenzen is er een vrij groot aantal (aanvullende) verzekeringen dat een behandeling vergoedt.